Всесвітній день без тютюну

31 травня — це привід для кожного курця хоча б на один день відмовитися від сигарет, оскільки останній день травня — це Всесвітній день без тютюну.

Ініціативу щодо проведення заходів та акцій, пов'язаних з відмовою від куріння, проявила Всесвітня організація охорони здоров'я. Перший такий день пройшов у 1988 році з метою звернення уваги людей на ту шкоду, яку завдає людському здоров'ю куріння. Головне завдання цього свята — підняти рівень самосвідомості людей, які першими повинні піклуватися про своє здоров'я.

 Куріння тютюнових виробів є глобальною епідемією, яка спустошує країни. Щорічно у світі більше 5 млн. людей помирають від вживання тютюну, ще 600 тисяч – помирають від наслідків вдихання шкідливого вторинного тютюнового диму. Це робить тютюн головним фактором ризику розвитку неінфекційних захворювань (серцево-судинні хвороби, рак, хронічні захворювання легень і діабет), які можливо попередити. Також потрібно пам’ятати: що тютюнозалежність призводить до зниження продуктивності праці людей та до непрацездатності. 

 Тютюн відрізняється від інших товарів на ринку. Це єдиний легальний споживчий продукт, який вбиває при його використанні за призначенням, передбаченим виробником. Тим часом тютюнова індустрія продовжує отримувати шалені прибутки за рахунок нашого з вами здоров’я та життя; свій власний розвиток вона ставить вище за здоров’я майбутніх поколінь. Люди мають усвідомлювати, що безжальна тактика маркетингу тютюнових виробів спрямовується на втягування у тютюнокуріння все нових споживачів, а деякі хімічні речовини, які додають в тютюн, значно ускладнюють самостійну відмову від куріння. 

У цей  день у всьому світі організовують багато різних заходів, щоб вкотре нагадати людям про згубний вплив тютюнопаління. У нашому навчальному закладі проведені кураторами бесіди зі студентами «Тютюнопаління та його наслідки», акція «Молодь за життя без цигарок».