Зі святом!

28 червня в Україні відзначається державне свято — День Конституції України. Цього дня у 1996 році на ранковому засіданні Верховна Рада України прийняла новий Основний закон країни — першу Конституцію незалежної Української держави.

 Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

 Конституція — це дуже важливий документ державного значення. Положення, викладені в Конституції, регламентують основні правила суспільних відносин у межах держави, роботу всіх органів влади й суспільних організацій, визначають трудове право тощо.

 Конституція 1996 року визначає Україну як суверенну, незалежну, демократичну та правову державу. Відповідно до Конституції влада народу здійснюється або шляхом прямого волевиявлення народу на референдумах, або через органи державної влади та місцевого самоуправління. Конституція закріплює екологічні норми, право володіння землею, особливості економічної діяльності, політичні й релігійні свободи й багато іншого. Основний закон зобов'язує державу сприяти єднанню та розвитку української нації, її історичної свідомості, культурних традицій, релігійної та мовної самобутності всіх корінних народів та національних меншин нашої держави. Важливим питанням також є забезпечення національно-культурних і мовних потреб тих українців, які з різних причин проживають за межами України.

 Відповідно до Конституції зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів та безпеки. Конституція закріплює рівність громадян перед законом, відкидає можливість привілеїв або обмежень за расовими, політичними, релігійними й іншими переконаннями, статтю або соціальним походженням, натомість забороняє втручання в особисте життя людини, збирання та зберігання конфіденційної інформації без згоди громадян тощо.

День Конституції ми не повинні сприймати як свято на честь нормативного акту. Ми повинні його сприймати як день затвердження наших прав і свобод, день ствердження того (як зазначено у статті 3 Конституції України ), що “людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. Зі святом!