День пам'яті в Україні

День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни відзначається щорічно 22 червня, у день, коли німецька армія вторглася на територію СРСР/УРСР.

Встановлений напередодні 60-ої річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр, війни в історії українського народу, яка забрала життя кожного п’ятого співвітчизника (всього ж загинуло понад 25 млн радянських громадян). 22 червня 1941 року – одна із найсумніших дат в історії всього пострадянського простору. 

       День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні  встановлено «…з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України від 17 листопада 2000 року. Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна. Цей день нагадує нам про всіх загиблих, закатованих у неволі, які померли в тилу від голоду та поневірянь. Велика Вітчизняна війна з її героїзмом і трагізмом, поразками і перемогами – це наша історія, історія наших співвітчизників: синів і дочок матері-Вітчизни, які стали жертвами гітлерівського фашизму.

         Сьогодні ми схиляємо голови перед святою пам’яттю полеглих, одночасно віддаючи шану живим учасникам тепер уже далекої війни, які своїм ратним подвигом, самовідданою працею забезпечили Велику Перемогу. Ніхто не забутий, ніщо не забуте. Ми сумуємо за всіма, хто віддав своє життя у цій війні. Схилімо голови перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна. Слава їм, вічна і світла пам'ять!

          В Ірпінському державному  коледжі економіки та права 22 червня з нагоди Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни відбудеться покладання квітів до меморіалу, куратори проведуть години спілкування «Ніхто не забутий, ніщо не забуто».